Gepost door: athahualpa | juni 16, 2012

Watergate na 40 jaar

Geachte lezers,

Veertig jaar geleden braken inbrekers in in het hoofdkwartier van de Democratische Partij van de Verenigde Staten. Daarmee begon de Watergate-affaire die een einde maakte aan het presidentschap van Richard Nixon. Of de president vooraf weet had van de plannen van de inbrekers is een vraag die waarschijnlijk ontkennend kan worden beantwoord. Het waren eerder de initiatieven van een clubje dat zich had gevormd om de herverkiezing van Nixon zeker te stellen. De Committee to Re-elect the President, ofwel CREEP.  Natuurlijk heeft elke zittende president in zijn eerste termijn een team dat zich toelegt op de campagne voor de herverkiezing. Dat het in Amerikaanse verkiezingscampagnes er vaak ruw aan toegaat is ook bekend. Maar het plegen van ernstige strafbare feiten? De vraag die zich dan al snel aandient is, of de politieke omstandigheden van dat moment het Republikeinse kamp noodzaakten tot het nemen van dergelijke maatregelen?  Het antwoord moet ontkennend zijn. Hoewel de inbraak zich voordeed op een tijdstip voordat  de Democratische Conventie nog een presidentskandidaat moest aanwijzen , was het toen al duidelijk dat George McGovern dit zou worden.

Laat ik voorop stellen dat ik in 1972 een aanhanger van McGovern was, en dat ik toen oprecht meende dat McGovern de verkiezingen had verloren, mede als gevolg van  de vuile trucs van Richard Nixon (Dirty tricks from tricky Dick). Achteraf lijkt dit allemaal erg onwaarschijnlijk. Natuurlijk had Nixon in eigen land te maken met een steeds grotere weerzin tegen de oorlog in Vietnam. Maar het frappante is nu juist dat Nixon helemaal niet sterk werd afgerekend op die oorlog. Bovendien wekte hij met zijn diplomatie (Kissinger) ook steeds de indruk dat hij uit was op een diplomatieke oplossing. Of, om in ieder geval de oorlog in handen te leggen daar waar hij volgens hem thuishoorde, bij het Vietnamese volk.  Achteraf is het hier toch de schijn die bedriegt, weliswaar nam het aantal Amerikaanse militairen in Vietnam tijdens zijn ambtsperiode af, maar tegelijkertijd breidde hij het oorlogsgebied uit naar Cambodja, en begon de hevigste bombardementencampagne die de mensheid tot dan toe heeft mogen aanschouwen. Maar, zoals gezegd, het ‘dossier Vietnam’ belastte de president in politiek opzicht in mindere mate dan vaak wordt gedacht.

Wat ik wil zeggen is dat de president deze vuile trucjes helemaal niet nodig had om de verkiezingen te kunnen winnen. Maar Richard Nixon was een paranoïde man. Hij dichtte zijn tegenstanders krachten toe die wij, de supporters van McGovern, alleen in onze stoutste dromen meenden te hebben. Zijn tegenstanders verklaarde hij de oorlog. Alles wat tot de “left” gerekend kon worden was onbetrouwbaar, en daar werd ook niet zelden de FBI of de geheime inlichtingen dienst op gezet.  Dus al heeft Nixon dan  niet zelf de inbrekers aangespoord, de mensen die dat wel deden, deden dat in de overtuiging dat dit in lijn was met de politieke opvattingen van de president (het verslaan van de vijand thuis). In de politieke logica van de geschiedenis is het niet zo zeer de inbraak zelf geweest die de president zijn ambt heeft gekost, maar de inspanningen om de ware toedracht in de doofpot te stoppen. In de film van Alan Pakula, “All the president’s men”, wordt dit op weergaloze wijze in beeld gebracht. In de politiek wordt er onderscheid gemaakt tussen zonden en doodzonden. Dat is begrijpelijk, maar ik denk dat het op deze dag  toch geen kwaad kan even stil te staan bij de vraag, hoe het überhaupt zo ver kon komen. Politieke paranoia is volgens mij het antwoord.

Richard Milhous Nixon

Tinkunanchiskama,

Inca Athahualpa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: