Gepost door: athahualpa | maart 25, 2012

Yupana

Beste lezer,

 

Mijn grote vriend Athahualpa laat u allen weten dat het met hem goed gaat. Hij heeft mij gevraagd deze boodschap aan u over te brengen. Naar aanleiding van mijn vorige bericht over de wereldkampioenschappen voetbal in 1978 merkte hij op dat hij destijds al van mening was dat Perú een slechte indruk had gemaakt. Maar genoeg hierover. Het onderwerp is al weer uit alle kranten verdwenen.  Verdrongen door Hero Brinkman. Het is Wilders kennelijk niet gelukt om de boel een beetje bij elkaar te houden. Ook niet verwonderlijk  van iemand die zijn belangrijkste tegenstander juist het verwijt maakte dat hij de boel  te veel bij elkaar wilde houden.

 

Ik laat de politieke analyses overigens liever aan de Inca. Ik ben meer van de techniek en de wetenschap. De oude Inca rekenkunst met de Yupana, een soort abacus, bijvoorbeeld. Nu weet ik wel dat niet iedereen er van overtuigd is dat de Inca’s dit voorwerp gebruikten om berekeningen mee uit te voeren. Ik zal daarom nog een studie doen om uit te zoeken  hoe een en ander nu precies zit. Wat op dit moment in ieder geval niet duidelijk is hoe de berekeningen indertijd werden uitgevoerd. Het zou met maïskorrels zijn gegaan.  We weten dat de Inca’s hun gegevens in de Quipu vastlegden. Maar daarmee werden geen berekeningen uitgevoerd. Om zonder schrift te rekenen moet men wel de beschikking hebben gehad over een soort telraam.

 

Yupana

Het verhaal over de Inca astronomie is ook nog niet af. We hebben gezien dat de Inca’s kennis hadden van het moment waarop de zon door het zenit ging (niet zo moeilijk natuurlijk), en wanneer de zon door het nadir gaat. Het punt precies onder de waarnemer. Dit laatste veronderstelt dat de Inca’s  een idee moeten hebben gehad van het begrip antipode, de plaats op aarde die zich precies aan de andere kant bevindt van de waarnemer. Athahualpa had reeds opgemerkt dat de data niet konden kloppen voor Cuzco. De data voor de zenit-dagen waren 24 februari en 19 oktober. Die voor de anti-zenit-dagen  16 april en 28 augustus. Op een tabel voor de declinatie van de zon voor de dagen van een jaar valt dan gemakkelijk af te lezen dat het observatiepunt op 9 graden en 50 minuten zuiderbreedte moet liggen.  Een plaats die dan in aanmerking zou kunnen komen is die van de  ruïnes van Chankillo, waarschijnlijk een astronomische observatiepost van de Chavin beschaving. Deze is gelegen op 400 kilometer ten noorden van Lima. Athahualpa wees er ook al op dat de Inca astronomie van veel oudere datum moet zijn.

 

Voorlopig onbeantwoord blijft de vraag naar het belang (de betekenis) van die anti-zenit-dagen voor de Inca samenleving. Ik ga verder zoeken.

 

Vriendelijke groeten,

 

Rascar Capac

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: