Gepost door: athahualpa | februari 18, 2012

Copa Mundial de Fútbol de 1978

Geachte lezers,

 

De Inca is de laatste tijd wat teruggetrokken. Vandaar dat jullie ook niet veel  van hem hebben gehoord. Het gaat goed met hem en jullie hoeven je geen zorgen te maken. Ik, Rascar Capac, neem het stokje nu tijdelijk over.

Mijn land is afgelopen week op een pijnlijke manier in het nieuws gekomen. Het gerucht ging natuurlijk al veel langer, maar deze week is het met zoveel woorden gezegd. Perú heeft in 1978 de groepswedstrijd tegen Argentinië in het WK- voetbal toernooi verloren na omkoping. Niet Argentinië maar Brazilië had tegen Nederland in de finale moeten staan.  Geluiden dat Argentinië de titel zou moeten inleveren, en dat Nederland dan alsnog wereldkampioen zou moeten worden (zoals Andy Schleck kon worden uitgeroepen tot winnaar van de Tour de France 2010, na de diskwalificatie van Alberto Contador) zijn om die reden dan ook niet terecht. Op zijn minst zou dan de finale moeten worden overgespeeld. Maar dan dus Nederland tegen Brazilië.  Het Nederlandse elftal van 1978 is misschien nog wel op de been te brengen, of dat voor de Brazilianen ook geldt weet ik niet.

De middenvelder Roberto Rivellino leeft nog. Toninho Cerezo een defensieve middenvelder ook. Een centrale middenvelder was Edino Nazareth Filho (Edinho). Hij zou volgens mij ook nog mee kunnen doen. Dat zelfde geldt voor Zico (Arthur Antunes Coimbra), de aanvallende middenvelder Dirceu, en de aanvaller Reinaldo,. Ik wil niet het hele elftal langs gaan, maar we komen toch een heel eind.

Brazilië begon in 1978 niet heel sterk (1-1 tegen Zweden, 0-0 tegen Spanje en 1-0 tegen Oostenrijk). Maar dat gold voor Nederland ook (3-0 tegen Iran, 0-0 tegen Perú, en 2-3 verlies tegen Schotland). In de tweede groepsronde ging het zowel Brazilië als Nederland beter af. Brazilië won met 3-0 van Perú, speelde gelijk tegen Argentinië (0-0) en won met 3-1 van Polen. Op doelsaldo gingen de Argentijnen door naar de finale (de beruchte, in opspraak geraakte wedstrijd Argentinië – Perú, kende een eindstand van  6-0). Nederland verpletterde Oostenrijk met 5-1, speelde 2-2 gelijk tegen Duitsland en won met 2-1 van Italië. Nederland verdiende dus zondermeer de finaleplaats. Maar de wetenschap omtrent de gekochte wedstrijd van Argentinië tegen Perú maakt  niet Nederland de direct gedupeerde maar Brazilië.

De FIFA zal het wel uit zijn hoofd halen om Argentinië te diskwalificeren.  Bovendien is het bewijs van het bedrog waarschijnlijk niet rond te krijgen. De oud senator Genaro Ledesma heeft dan wel onder ede verklaard dat er sprake was van een deal tussen de Argentijnse dictator  Jorge Videla en de Peruaanse president Francisco Bermudez, of de betrokkenen zelf daarover hun mond ooit open zullen doen moet worden betwijfeld. Het deel van de deal waarin Argentinië aan Perú 16.000 ton graan zou leveren is niet gevaarlijk. Maar het opsluiten van dissidenten in het kader van de Operatie Condor is dynamiet. Nu kan men tegenwerpen dat Jorge Videla al een levenslange gevangenisstraf uitzit, dus die heeft zo op het eerste gezicht niet veel meer te verliezen. Maar Bermudez zou nog terecht moeten staan voor een Italiaanse rechtbank voor het laten verdwijnen van 25 Italiaanse staatsburgers als onderdeel van zijn bijdrage in de Operatie Condor.  Ik geloof niet dat hij  erg geneigd zal zijn nu te vertellen hoe hij en Videla in 1978 die afspraak hebben gemaakt.

Er hebben genoeg misdrijven plaatsgevonden in Latijns Amerika in die jaren. Dat het recht zijn loop krijgt wordt hier nog altijd heel belangrijk gevonden. Belangrijker dan die voetbalrel uit 1978. Toch zou ik wel een voorstander zijn van een voetbalwedstrijd tussen de echte finalisten van toen. Wel moeten beide landen dan op zoek naar een nieuwe coach.  Cláudio Coutinho van Brazilië overleed op 27 november 1981, Ernst Happel op 14 november 1992.

 

Gegroet,

 

Rascar Capac

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: