Gepost door: athahualpa | december 18, 2011

Nadir

Beste lezer,

 

Ik heb de vorige keer op een wat omslachtige wijze uitgelegd wat de Anti-Zenit-dagen waren. Uit het Arabisch komt het woord “nadir”, waarmee wordt aangeduid  het punt recht tegenover het zenit. Dit is het punt  recht onder de waarnemer. Ten opzichte van de waarnemer is het nadir dus de richting van het middelpunt van de aarde.  Op de Anti-Zenit-dagen (eigenlijk dus de nachten) gaat de zon precies onder de waarnemer door. Is dat nu zo bijzonder? Wel,  op de eerste plaats kan dit alleen maar gebeuren op breedten tussen de twee keerkringen.  Daar gebeurt het precies twee keer per jaar (op de keerkringen zelf natuurlijk maar één keer).  Het belangrijkste deel van het Incarijk ligt op die breedten. Volgens mij betekent een en ander ook dat de Yancas weet moeten hebben gehad van het feit dat de aarde rond is.  Maar het blijft toch een merkwaardig feit dat deze dagen zo belangrijk waren voor de Inca-astronomen.

 

Een spreekwoordelijk gebruik van het begrip nadir komt voor wanneer men wil aangeven dat een bepaald dieptepunt is bereikt. Het dieptepunt in iemands carrière, een absoluut dieptepunt  in een  maatschappelijke ontwikkeling, of vul maar in. Anders dan in de astrologie kan men in maatschappelijke situaties een dieptepunt nooit met zekerheid bepalen. Ik heb  vaak gedacht dat wij het ergste van de economische en politieke crisis (banken, schulden, Euro) wel achter de rug  hadden, maar 2011 heeft geleerd dat het altijd nog erger kan.  De vooruitzichten voor de komende jaren blijven somber. Daar moeten we maar aan wennen. We hebben namelijk al onze hoop gevestigd op een financieel kapitalistisch stelsel dat inherent instabiel is. De politiek moet de markten geruststellen. Nog steeds leert de neo-liberale economische school dat onder de juiste randvoorwaarden, economische voorspellingen met een grote mate van betrouwbaarheid te maken zijn.  Het is alleen die verdomde politiek (en de maatschappij als zodanig) die het voor de economen (en de markten) steeds maar weer verpesten. Omdat niet wordt voldaan aan de randvoorwaarden komen de heilzame resultaten niet tot stand.  Eigenlijk vervelend  dat er nog mensen zijn, mensen  met maar al te menselijke verlangens. Zoals een vaste baan, een gegarandeerd inkomen, goede betaalbare zorg, etc.

 

In 2008 stonden de rechtse partijen  enigszins bedremmeld aan de kant. De bankencrisis was het gevolg van deregulering die uit de bocht was gevlogen. Maar in 2011 hebben deze partijen het initiatief weer volledig in handen. Het probleem heet nu weer de grote overheid en  de hoge staatsuitgaven. Dat die voor een groot deel het gevolg zijn van het redden van de banken en het stimuleren van de economie tijdens de crisis van 2008 hindert deze mensen niet.  Ze zijn terug op hun vertrouwde plek en beheersen het politieke debat weer volledig. Men had in Griekenland en Italië de ideale zondebokken gevonden. Nu zal niemand ontkennen dat er bij de toetreding tot de Euro veel is misgegaan bij deze landen. Maar het is wel opvallend dat veel van de raadgevers (consultants) van  Griekenland en Italië behoorden tot de groep van grote bankiers die in 2008 de wereld aan de rand van de afgrond hebben gebracht.  Het verhaal van Spanje en Ierland is daarentegen heel anders. Hier waren het niet de overheden maar was het de private sector en de banken die deze landen aan de rand van de afgrond brachten.  Ik heb daarom ook nooit mee willen doen aan het ‘bashen’ van de Grieken en de andere Zuid Europeanen.  Dat heeft ook  te maken met het feit dat ik er helemaal niet gerust op ben dat ons hier in Noordwest Europa niet hetzelfde kan overkomen.  Wanneer de financiële markten het vertrouwen in Nederland ‘gaan opzeggen’, bijvoorbeeld vanwege de hoge private schulden, dan zal ook Nederland moeten gaan lenen tegen hoge rentes.  Dan zijn die bezuinigingen van 18 miljard + 10 miljard nog niet genoeg.  We spreken elkaar dan wel weer. Hebben wij het “nadir-punt” al bereikt? Ik weet het niet. In ieder geval ben ik nu in afwachting van de winterzonnewende. Wanneer ik verblijf aan het Titicacameer is dat het begin van de zomer. Maar u begrijpt dat ik nu even in Nederland ben.

 

Tinkunanchiskama

 

Inca Athahualpa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: