Gepost door: athahualpa | december 5, 2011

Yanca astronomie voor gevorderden

Beste lezer,

Ik moet nog even terugkomen op het verhaal van de Inca –astronomen met hun “feestdagen” . Het gaat daarbij vooral om de zogenaamde Anti-Zenit dagen. Om dit uit te leggen leg ik eerst uit wat de antipode is. De antipode van een plaats op aarde is die plaats die precies aan de andere kant van de aardbol ligt. Men trekt als het ware een lijn van de betreffende plaats naar het middelpunt van de aarde en het verlengde van die lijn komt aan de antipode van de eerder genoemde plaats  weer boven het aardoppervlak. Een voorbeeld: de antipode van een plaats die ligt op 60 graden Noorderbreedte en 30 graden Oosterlengte  ligt op 60 graden Zuiderbreedte en 150 graden Westerlengte.

Met dit begrip van de antipode is nu gemakkelijk uit te leggen wat er gebeurt op de Anti-Zenit dag waarover ik het eerder had. Op de Anti-Zenit dag gaat de zon namelijk door het zenit van de antipode van de plaats waar alles om was begonnen. Ik had in mijn eerdere bericht al gemeld dat ik enige twijfel had over de vraag of de Inca-hoofdstad Cuzco wel de plaats van referentie kon zijn. Maar laat ik even aannemen dat het wel om Cuzco gaat. Via GeoNames valt te lezen dat de coördinaten van Cuzco zijn:  S 13° 31′ 4” W 71° 58′ 40”. De antipode van Cuzco ligt dan op: N 13° 31′ 4” E 108° 02′ 20”. Nu ben ik voor die doorgang van de zon door het zenit van de antipode natuurlijk niet zo geïnteresseerd in de lengtecoördinaat. Maar de breedte leert mij onmiddellijk dat de dagen die genoemd werden in mijn vorige post (voor de Anti-Zenit dagen), te weten; 16 april en 28 augustus, mogelijke dagen kunnen zijn voor een doorgang van de zon door het zenit van een plaats op een dergelijke breedte. Met dien verstande dat ik al had opgemerkt dat Cuzco niet de referentie plaats kon zijn, en dat de plaats noordelijker moet zijn gelegen. Dan moet de antipode ook iets zuidelijker liggen (dichter bij de evenaar). Dan kunnen de data kloppen.

Ik moet dus terugkomen op mijn bewering dat de Anti-Zenit dagen geen astronomische betekenis hebben gehad. Maar nu ben ik wel hevig geïnteresseerd geraakt in de vraag waarom de Inca’s zo aan deze dagen waren gehecht. Voor een waarnemer op de grond is er namelijk niets te zien. Het is alleen maar met behulp van Euclidische meetkunde en theoretische astronomie dat wij  nu de achtergrond begrijpen. Maar wat was het praktische nut? Ik kom hier graag op terug, wanneer ik meer weet. Misschien weet Rascar meer? Waar hangt die toch de laatste tijd uit?

Tinkunanchiskama

Inca Athahualpa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: