Gepost door: athahualpa | december 3, 2011

Intihuata

Geachte lezer,

 

De Yancas waren de astronomen in het Incarijk. Zij bepaalden het tijdstip van de gebeurtenissen in het jaar van de Inca’s. Zij waren de heersers over de kalender zo te zeggen. Zij werkten in observatoria die Intihuata werden genoemd. Inti = zon, guata = jaar. Een observatorium bestond uit een vierkant gebouw met openingen in de muren. Door deze vensters observeerden de Yancas de beweging van de zon, de maan en de sterren. Boven op deze gebouwen, of ernaast, maakten zij in een vlakke vloer enkele ondiepe gaten waarin zij water lieten staan. Door de weerspiegeling van de nachthemel op het wateroppervlak kregen zij inzicht in de bewegingen van de sterren.

 

Het werk van de Yancas was van belang voor het bepalen van de belangrijke dagen in het jaar van de Inca’s. We moeten dan denken aan de tijdstippen waarop gezaaid en geoogst moest worden, en  het vaststellen van de dagen waarop religieuze festiviteiten plaatsvonden . Maar hun kennis werd ook gebruikt door de grote bouwmeesters om de tempels en steden in de juiste oriëntatie ten opzichte van de belangrijkste hemellichamen te  bouwen.

 

De grote dag waarop  het feest van de zonnegod werd gevierd was de 22e juni, de zomerzonnewende. Let wel dat het grootste deel  van het Incarijk op het Zuidelijk Halfrond was gelegen, dus het was voor hen eigenlijk de winterzonnewende.  In Cuzco wordt deze dag nog jaarlijks gevierd. De andere dagen van belang zijn dezelfde als die wij kennen in onze astronomische kalender, de equinoxen op 21 maart en 23 september, en de zonnewende op 22 december. Maar er zijn nog vier andere dagen in hun kalender van belang. Zenit op 24 februari en 19 oktober, en Anti-Zenit op 16 april en 28 augustus.  Wat betekenen deze laatste dagen. Bij Zenit denk je natuurlijk aan de dag waarop de zon de hoogste stand boven een bepaalde plaats inneemt. De zon staat dan in de middag recht boven de waarnemer.  Dat zou in principe kunnen, maar de dagen komen niet overeen met de dagen waarop dit verschijnsel zich boven Cuzco, de hoofdstad voordoet (12 februari en 29 oktober).

 

Maar wat moeten we onder de Anti-Zenit doorgang van de zon verstaan? Dit lijkt een mysterie. Wat opvalt is dat de Anti-Zenit dagen ongeveer een halfjaar na de Zenit-dagen vallen. Maar dat maakt het er niet veel duidelijker op.  Waarschijnlijk moeten we er geen astronomische betekenis aan toe kennen.  Ook voor mij blijft het een raadsel. Overigens stoort het mij ook dat de Zenit-dagen niet overeenkomen met die voor Cuzco. De plaats waarvoor de zenit-doorgang van de zon voor de Inca Zenit-dagen  geldt moet dus een stuk noordelijker liggen.  Dit maakt het waarschijnlijk dat de viering van deze dagen van oudere datum is dan de hoogtijdagen van het Incarijk.  Het is voor de wetenschappers sowieso een duidelijke zaak dat de astronomische kennis van de Inca’s afkomstig is uit eerdere culturen. Ik kom hier graag op terug.

 

Tinkunanchiskama

 

Inca Athahualpa

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: