Gepost door: athahualpa | november 5, 2011

Onderzoek

Vrienden,

 

Een paar weken geleden stond in de krant het bericht dat de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) er voor pleit dat onderzoeksresultaten, verkregen met publieke middelen, zoveel mogelijk openbaar toegankelijk moeten zijn. Ik moest daar deze week weer aan denken toen bekend werd hoe een sociaal psychologisch onderzoeker van naam een groot deel van zijn onderzoeksresultaten bij elkaar had gefantaseerd. Nu is het wel van belang om twee zaken in dit verband te onderscheiden. In het algemeen wordt bij Open Access (dit is waar het NWO voor pleit) gedoeld op het vrij beschikbaar zijn van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wordt dan bedoeld dat de publicaties die uit dit onderzoek voortkomen vrijelijk ter beschikking staan voor eenieder die hiervan kennis wil nemen. De bedoeling is dat het niet langer meer zo is dat uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften  kunnen bepalen tegen welke kosten  deze informatie beschikbaar komt. Gezien de publieke financiering van veel onderzoek is dat een redelijke eis.

 

Maar men kan verder gaan, en eisen dat ook alle data uit onderzoek  beschikbaar zijn  voor andere onderzoekers. Natuurlijk zal dan de zorgvuldigheid  vereisen dat uit de ruwe gegevens geen feiten achterhaald kunnen worden  waaruit de identiteit van de medewerkers aan het onderzoek  (proefpersonen, geënquetteerden, etc.) kan worden afgeleid.  Maar dat is, als alles goed is, nu ook al het geval. Anonimisering  van gegevens is  in goed onderzoek regel.  De gedachte achter dit verdergaande voorstel  is dat ook deze gegevens eigenlijk publiek eigendom zijn (mits het onderzoek met publieke middelen is gefinancierd). Hoewel controle op het wetenschappelijke onderzoek geen drijfveer is geweest voor dit voorstel,  veeleer gaat het om mogelijk hergebruik van de data, heeft het nieuws van de afgelopen week mij wel in die richting aan het denken gezet. Zou iemand werkelijk nog data gaan verzinnen wanneer deze data worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor geïnteresseerde wetenschappers, studenten  en onderzoekers?

 

Ik kan niet ontkennen dat ik het verhaal  over deze frauderende onderzoeker met grote verbazing heb gelezen. Wat is er aan de faculteiten allemaal veranderd sinds mijn afstuderen in de psychologie?  Mocht ik als student tijdens een testpracticum hebben meegewerkt aan het opstellen van vragenlijsten voor een onderzoek, wis en waarachtig dat ik de ingevulde vragenlijsten zou hebben ingezien. Sterker nog, ik zou er op hebben gestaan bij het onderzoek  verder betrokken te worden. Zo is het ook gebeurd. De prof. vond het  uiteraard van het grootste belang dat zijn studenten echte onderzoekservaring opdeden.  Nog wat anders. Ik heb meermalen de statistische toetsen op  materiaal  dat door anderen was verzameld moeten uitvoeren. Het berekenen van PM-correlatie-coëfficiënten, het uitvoeren van one-way, of two-way anova’s (variantieanalyses), noem maar op. Dit alles  veelal nog zonder het gebruik van SPSS. Zo leerde je immers het vak. Echt mooie uitkomsten, hoge correlaties, significante trends, waren nogal zeldzaam. Dan sprak de prof. de wijze woorden “dat de werkelijkheid toch altijd weerbarstiger is dan de theorie”, of dat ik mijn werk niet naar behoren had gedaan, want dat kon natuurlijk ook. Hij rekende mijn werk natuurlijk wel na, en zo deden ook mijn  medestudenten.

De fraudeur is tegen de lamp gelopen toen enkele studenten zijn data toch aan nader onderzoek hebben onderworpen.  Dus niet alle scoreformulieren gingen direct na de analyse in de versnipperaar. Het lijkt mij overigens nog heel wat werk om die data te verzinnen. Ik werk inmiddels niet meer dagelijks met SPSS, maar wat ik mij herinner is dat je data invoert en vervolgens de statistische toetsen op de data uitvoert. De uitkomsten verschijnen dan vanzelf. Maar het zal toch niet ook in omgekeerde richting werken?

 

Groet,

 

Rascar Capac

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: