Gepost door: athahualpa | oktober 15, 2011

Occupy movement

Geachte lezer

Sinds een paar weken bezet een groter wordende groep demonstranten Wallstreet om te protesteren tegen het financieel kapitalistische systeem dat de wereld in haar greep heeft.  Deze protestbeweging breidt zich nu uit naar vele andere steden, waaronder ook Amsterdam en Den Haag. De beweging noemt zich nadrukkelijk apolitiek. Dat vraagt om verduidelijking. Want hoe is het mogelijk dat een beweging die zich keert tegen een verschijnsel dat zich de afgelopen 30 jaar heeft laten kennen als leidend economisch principe in de mondiale economie, namelijk dat van het vrije verkeer  van de  financiële markten,  zich apolitiek noemt?  Ik zou dan ook Karl Marx apolitiek kunnen noemen. Toch is dit te gemakkelijk. Waar het om gaat is dat deze beweging elk vertrouwen in de politiek heeft verloren. Dat het vertrouwen in de politieke partijen is verdwenen die het neoliberale marktmodel al dertig jaar omarmen is natuurlijk begrijpelijk.  We moeten wel constateren dat het dan eigenlijk om alle politieke groeperingen gaat die in Westerse democratieën een belangrijke rol spelen.  Ook sociaal-democratische partijen en Groenen zijn er in de afgelopen jaren niet in geslaagd een afdoende antwoord te formuleren op de wereld-wanorde die is geschapen door de financiële markten.

In een eerdere bericht heb ik het al gehad over de financiële geldstromen die over de wereld gaan, en die een volume van meer dan het 100-voudige bedragen van het volume dat gemoeid is met de handel van goederen en diensten.  We hebben de overgang meegemaakt van een industrieel kapitalisme naar een financieel kapitalisme. Wat daarvan precies de consequenties zijn is ons door economen en politici nooit gezegd. Er is ons alleen voorgehouden dat er geen alternatief is, en dat deze ontwikkeling in grote lijnen vooral voorspoed zou brengen. We worden met z’n allen alleen maar rijker.  Misschien niet iedereen in gelijke mate, maar wij allen tezamen in ieder geval wel. Vaak werd dan gewezen op de toename van rijkdom  als gevolg van de industrialisatie in de 19e en de 20e eeuw. Ik moet er echter op wijzen dat gedurende deze periode  in ieder geval tegenkrachten aanwezig waren die de grootste onrechtvaardigheden in de ontwikkeling tegen konden gaan.  Ik denk dan niet alleen aan de arbeidersbeweging  en de vakbonden, maar ook aan de politiek en de kerken.  Nu is dit allemaal anders. Onder invloed van de heersende neoliberale ideologie moeten de overheden zich terugtrekken, wordt regelgeving gezien als alleen maar lastig, en beschouwt men  de burger  als een  individuele consument.  In grote lijnen heeft de politiek van links tot rechts hieraan meegewerkt, en daarom is het niet verwonderlijk dat de occupy-beweging niet veel  moet hebben van de politiek.

Naast de emotie en de verontwaardiging is de angst goed te begrijpen. Ik geloof namelijk ook dat er  sprake is van een existentiële bedreiging. Overdreven? Vraag dat aan de jeugd in Spanje. Met een werkeloosheidspercentage van tegen de  50 begint de situatie daar toch echt te lijken op die van de crisistijd in de 30-er jaren.  Zelfs voor hoogopgeleiden is er geen werk. Spanje was in de jaren 90 een ‘booming economy’, zoals dat heet.  Ja, nu zeggen we wel dat deze deels was gebaseerd op een grote luchtbel, maar dat is nu precies waar de financiële markten goed in zijn. Het creëren van ‘bubbles’.  Waarom zouden de landen in het Noorden van de EU daarvan gevrijwaard blijven. Ook Ierland was eens de lieveling van de  financiële markten. Het kan verkeren. Toch is de vorming van elke vorm van tegenmacht een politieke bezigheid. Natuurlijk zal die op andere wijze  verlopen als in het verleden, en het is ook niet zeker welke vorm deze uiteindelijk zal krijgen.  Maar ga mij niet vertellen dat het geen politiek proces is. Het probleem bij het ontwikkelen van tegenmacht is altijd dat men te weinig rekening houdt met de kracht van de tegenstander, en dat men de processen die aan het werk zijn onvoldoende begrijpt. Met verontwaardiging alleen komt men er niet, hoewel het natuurlijk wel een basisvoorwaarde is  voor elke omwenteling.

Tinkunanchiskama,

Inca Athahualpa

Zuidas in Amsterdam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: