Gepost door: athahualpa | september 24, 2011

Relativiteit

Beste lezer,

 

Het nieuws van afgelopen week over de neutrinos die zich met een grotere snelheid dan die van het licht voortbewegen heeft de tongen losgemaakt. Opmerkelijk vond ik dat men hierbij vooral de mogelijkheid  van het reizen naar het verleden heeft opgepakt. Kennelijk bestaat er een behoefte  om terug te keren naar het verleden. Misschien heeft dat te maken met het idee van een tweede kans, een mogelijkheid om zaken beter te doen dan men in eerste instantie heeft gedaan. Zo kan men zich voorstellen dat de hoofdspelers van de Algemene Beschouwingen bij zich zelf hebben nagegaan hoe ze de aanval van de ander beter hadden kunnen pareren. De minister president zou bij zo’n tweede kans zich misschien niet hebben laten verleiden tot imitatiegedrag, en de fractievoorzitter van Groen Links zou waarschijnlijk de stekkerdoos hebben thuisgelaten. Alleen blonde Geert zou waarschijnlijk alles hetzelfde hebben gedaan. Maar genoeg daarover, terug naar de wetenschap.

 

Het is nog te vroeg om vast te stellen of de meetgegevens uit Zwitserland en Italië ook werkelijk kloppen. Is de lichtsnelheid werkelijk overschreden? Laat ik vooropstellen dat ik geen natuurkundige ben. Ik heb wel belangstelling voor de natuurkunde, maar ik moet zeggen dat mijn begrip van de materie ruimschoots te kort schiet.  Ik neem onmiddellijk aan dat bij een werkelijke overschrijding van de lichtsnelheid de fundamenten van de huidige fysica  aan een herziening toe zijn. Of het daarbij kwalitatief om een ingrijpender herziening gaat dan die waarmee Einstein de fysica van Newton heeft aangepast kan ik ook niet beoordelen? Ik probeer mij alleen maar voor te stellen hoe een dergelijk proces in zijn werking gaat, of beter gezegd, hoe vandaag de dag over een dergelijk proces zal worden bericht.

 

Natuurlijk wordt de discussie gevoerd in de wetenschappelijke tijdschriften. Maar dat is in deze tijd toch volstrekt ontoereikend? De wetenschap moet zich voor het publiek verantwoorden, en dus is een optreden bij De Wereld Draait Door, of bij Pauw en Witteman, wel het minste wat je moet doen wanneer je je bezighoudt met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in de fysica.  Ik wil daarover niet uitsluitend laatdunkend doen. Ik zie in dat daar een wervende kracht vanuit kan gaan naar (jonge) onderzoekers.  Alleen ben ik bang dat de aandacht snel verslapt wanneer de inhoud niet in een smakelijke verpakking kan worden geserveerd. Het verhaal over het reizen in de tijd, dat van de week steeds maar weer werd opgevoerd, doet wat dat betreft  het ergste vrezen.

 

Na de affaire  Stapel  is de vraag ook al gesteld of er soms met de onderzoeksgegevens is geknoeid bij het CERN? Zijn de snelheden van de neutrinos gewoon maar uit de duim gezogen? Het antwoord is: Neen.  Hoe weet ik dat zo zeker? Omdat er in geval van bedrog in dit geval honderden wetenschappers bij betrokken zouden moeten zijn.  Dit maakt het al erg onwaarschijnlijk. Bovendien krijg ik de indruk dat een groot deel van de onderzoekers hoopt dat anderen snel kunnen duidelijk maken waar zij in de fout zijn gegaan. Die indruk heb ik bij die psycholoog uit Tilburg nou niet direct gekregen. Sterker nog, ik krijg zelfs de indruk dat men in de wetenschap helemaal niet zo blij is met deze meetgegevens. We zullen zien hoe het verder gaat.

Groet,

Rascar Capac

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: