Gepost door: athahualpa | april 23, 2011

Inca’s in Quito

Geachte lezer,

Ik vertelde de vorige keer over de moeizame overwinning van de Inca’s op het volk van de Cañaris in 1462, door Tupac Yupanqui. Hoe de gehele mannelijke bevolking zou zijn uitgeroeid. Ik vroeg mij daarbij af in hoeverre dit soort verhalen geloofwaardig zijn. We weten het gewoon niet zeker. Wat we wel weten is dat de Inca’s het huwelijk veelvuldig inzette als wapen in de strijd. Wanneer een volk aan hun gezag onderworpen moest worden kon dat natuurlijk met de harde hand, maar het was veel aantrekkelijker voor de Inca om een plaatselijke prinses te huwen.  Zo gebeurde ook nu weer. Inca-leiders trouwden talloze dochters van plaatselijke koningen in Ecuador (en elders). Ook in het oude Europa moesten huwelijken tussen leden van koningshuizen de lieve vrede tussen de koninkrijken bewaren. Soms lukte dat, soms niet. Maar het is dan wel belangrijk als vorst dat je een beetje bijhoudt met wie je allemaal getrouwd bent. Het spreekt voor zich dat monogamie voor dit soort praktische politiek beter geschikt is dan polygamie.

De Inca’s waren van dit besef echter niet doordrongen. Veelal hadden Incavorsten meerdere vrouwen, en daarmee ook meerdere families, die ze moesten onderhouden en tevreden stellen.  Iedereen weet echter dat dit vroeg of laat fout gaat, en in het geval van de Inca’s ging het vaak vroeg fout. Telkens waren er weer problemen bij de opvolging. Wanneer er sterke troonpretendenten zijn is dat nog te overzien. Maar bij het overlijden van de laatste grote Incavorst Huayna Capac in 1527 waren de halfbroers Huascar en Atahualpa in een bloedige strijd om de troon gewikkeld. Maar ik loop op de gebeurtenissen vooruit. In 1492 werd Quito veroverd door Huayna Capac. In het spoor van Huayna trokken veel Quechua sprekende indianen vanuit Peru naar Ecuador. Zij brachten de lama als huisdier (lastdier) mee. De Cañaris en Caras werden daarentegen gedeporteerd naar Peru. Ook hier weer op het Westelijk Halfrond niets nieuws onder de zon.  De Inca’s brachten verder nieuwe gewassen met zich mee, alsmede moderne irrigatiemethoden. Neen, niemand zal beweren dat de bezetting ook niet veel voordelen opleverde. Bovendien werd Quito aangesloten op het immense rijkswegennet van de Inca’s.

Onderworpen volken moesten voor de Inca’s werken volgens het zogenaamde Mita-systeem. Dit komt er op neer dat men voor de Inca’s werkt en dat men in ruil daarvoor geen belasting hoeft te betalen. Bovendien mocht men een klein deel van de opbrengsten zelf behouden. Wanneer men zich onderwierp aan deze voorwaarden werd men met rust gelaten, zo niet, dan volgde  er straf, wat neerkwam op vernietiging.  U zult dus begrijpen dat de inheemse bevolking van Ecuador de Inca’s zagen als bezetters.  Natuurlijk profiteerden zij ook van de verbeteringen die de Inca’s introduceerden met hun geavanceerde landbouwtechnieken. De opbrengsten werden groter en de keuze gevarieerder. Zoals gezegd werd Quito in 1492 door de Inca’s veroverd. In 1527 stierf Huayna Capac. Een jaar eerder hadden zich al de eerste Spanjaarden in het gebied van Ecuador gemeld. In feite heeft de Inca overheersing van Ecuador nog geen 35 jaar geduurd. Ik zal de volgende keer vertellen hoe het allemaal verder ging.

Met hoogachting,

Rascar Capac

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: