Gepost door: athahualpa | maart 5, 2008

Here, there, and everywhere. With Flickr to the Machapuchare.

Beste lezers,

Het plaatsen van foto’s op Flickr is een fluitje van een cent. Ik heb begrepen dat na de aanmelding, en de eerste ‘upload’,  de geloofsbrieven van de ingeschrevene aan een nauwkeurig onderzoek worden onderworpen. In ieder geval duurde het tot halverwege de volgende dag eer mijn foto’s voor het grote publiek zichtbaar waren. Ik weet niets van de aard van dit onderzoek, maar het valt aan te nemen dat men bij een eerste aanbieding van foto’s nou niet bepaald een assortiment kinderporno moet meesturen. U begrijpt dat ik hier niet spreek uit eigen ervaring, maar gewoon redeneer met gebruikmaking  van een dosis common sense. Ook wil ik niet speculeren over mogelijkheden om deze kwaadaardige handel op een later tijdstip alsnog naar “boven” te sturen. Ik wil daar eerlijk gezegd niks over weten. Hetzelfde geldt voor misbruik van YouTube voor filmpjes over “happy slapping”, en dergelijke.

Ik kende Flickr natuurlijk al langer, maar het is toch pas sinds een jaar dat ik regelmatig de site bezoek. De belangrijkste reden is gewoon dat je op Flickr écht alles kunt vinden. Dit klinkt als een vreselijk cliché, maar het is gewoon het gevolg van het feit dat er op deze planeet inmiddels 100.000.000+ mensen rondlopen met een digitale camera, die te pas en te onpas foto’s maken, en die ijdel genoeg zijn om hun producten op het Internet te zetten. Sinds een paar dagen hoor ik daar nu ook bij. Uit dat verhaal met die honderdmiljoen-plus mensen zou je misschien opmaken dat ik geen hoge dunk zou hebben van de fotografische prestaties van die mensen, maar dat is bezijden het argument dat ik hier wil aanvoeren. Onder die mensen zijn professionele fotografen, maar ook absolute beginners. Waar het om gaat zijn louter de aantallen. Ja, natuurlijk ook om de plaatsen waar al die mensen komen, en de gelegenheden die zich voordoen om snel ‘een plaatje te schieten’. Maar het zijn de wetten van de astronomische getallen die maken dat Flickr altijd wel interessante dingen biedt. Ook een klein percentage van heel veel is nog altijd veel.

Vroeger droomde ik wel eens weg boven een atlas, nadat mijn blik gefixeerd was geraakt boven een vreemde naam: Lop Nor, Bolsón de Mapimi, Machapuchare, Ollantaytambo (oh nee, daar kom ik zelf uit de buurt vandaan), en dan vroeg ik mij af hoe het daar zou uitzien. Of ik bladerde in boeken op zoek naar foto’s van de meest verschrikkelijke tornado’s , de krachtigste bliksemontladingen, of de mooiste wolkenformaties tussen hemel en aarde. Met Flickr  is dit alles nog maar een zoekvraag, en een paar muisklikken verwijderd.  Lop Nor valt tegen, als ik zo vrij mag zijn, maar de Machapuchare is oogverblindend, en blijft als een icoon op je netvlies hangen.

Maar je kunt natuurlijk ook veel gerichter op zoek gaan. Sommige mensen hebben hele specifieke zaken bij Flickr ondergebracht. Het is dan natuurlijk wel zaak om hier achter te komen. Wat dat betreft heb ik mij waarschijnlijk  nog onvoldoende verdiept in de meer geavanceerde zoekmogelijkheden die Flickr biedt. Misschien moet je er ook gewoon door anderen op gewezen worden. Kortom, we staan nog maar aan het begin van een ontdekkingsreis.

Maar waarom zou je je eigen foto’s op Flickr zetten? Het antwoord zou kunnen zijn dat anderen misschien net zo veel interesse kunnen hebben in jouw foto’s  als jij in die bijzondere foto’s die je hebt aangetroffen op Flickr. Dat is mogelijk, maar een aangeboren bescheidenheid ten aanzien van mijn kunnen op dit gebied,staat een dergelijke gedachte toch wel wat in de weg. Maar wat doe je anders met die digitale foto’s die je hebt gemaakt? Ik moet voor mijzelf spreken, maar het antwoord op die vraag is: tot op heden niets. Ja, ze staan in een bepaalde map op de harde schijf, maar ik heb er bijvoorbeeld nog nooit eentje afgedrukt. Ik kijk er wel eens naar, maar eerlijk gezegd  niet vaak. Dan is het plaatsen op Flickr niet eens zo’n gek idee. Misschien maak je er ook nog wel nieuwe contacten mee.  Hoewel het plaatsen van de foto’s niet veel tijd en moeite kost, is de nazorg (het geven van titels, het voorzien van tags, en het schrijven van een toelichting) een ander verhaal. Dus voorlopig maar met mate, denk ik.

Tinkunanchiskama!

Inca  Athahualpa

PS. De Machapuchare moeten jullie nu zelf wel kunnen vinden.

Advertenties

Responses

 1. Misschien, beste Atha, dat alles onder het motto: Ontdek de wereld, begin bij je zelf.

  Vaak, als ik, na een lange reis door de Lage Landen weer thuisgekomen, van mijn paard afstijg, snelt mijn lieve Margaretha mij tegemoet, nieuwsgierig als zij pleegt te zijn naar mijn verhalen. Eén keer liet zij zich in een onbewaakt, visionair moment ontvallen: “Waarom maak je eigenlijk nooit foto’s?” Waar haalt die schat de luciditeit vandaan?!
  FILIPS.

  • Op zoek naar jouw fotos van Dresden op flickr kwam ik deze blog tegen (en zoekmachine is toch een heel handig ding) en ik heb je (u?) op mijn blogpagina toegevoegt,

   Hoe gaat het met de nieuwe RFID systeem?

   groetjes uit Berlijn, Jana J.

   • Hallo Jana,

    Heel erg leuk om weer iets van jou te horen. Ik hoop dat alles goed gaat. Je vraagt mij naar het nieuwe RFID-systeem. Ik weet dat wij daar tijdens jouw aanwezigheid in Amsterdam over hebben gesproken. Hoewel wij op de afdeling catalogisering daar nog niet veel mee te maken hebben, is men er bij de uitleen wel degelijk mee bezig. De uitleen is bij ons nu in verre mate geautomatiseerd. Maar op de afdeling catalogisering is de laatste tijd de aandacht veel meer uitgegaan naar de overgang naar het nieuwe Bibliotheeksysteem van ExLibris, ook wel bekend onder de naam Aleph. Voor ons betekende dat ook een overgang van de PICA ‘beschrijvingstaal’ naar MARC21. We zijn nog steeds bezig met het leren van nieuwe dingen. Het is daardoor zeker een druk jaar geweest. Ik zou je kunnen aanraden om eens een blik te werpen op onze nieuwe OPC. Je kunt dan misschien de verschillen met vroeger opmerken. Als je het leuk vindt wil ik wel een correspondentie met jou onderhouden. Ik ben namelijk heel benieuwd hoe jullie in Berlijn werken.

    Dus wat mij betreft, tot spoedig weer via de mail.

    Met vriendelijke groeten,

    Maarten

 2. Hallo Maarten,

  heb je mijn mail van 26 november ontvangen?

  Vriendelijke groeten,

  Jana

  • Hallo Jana,

   Helaas, neen. Ik heb nog goed gekeken maar ik heb van jou geen mail ontvangen op 26 november, wel eind oktober, maar die heb ik beantwoord via gmail.

   Ik schrijf jou zeer spoedig terug. Het is nu wat laat op de avond.

   Met vriendelijke groeten,

   Maarten

 3. Dat is heel raar. Ik heb geen mail via gmail ontvangen. Dus heb ik ook geen gmail adres van jouw.

  Ik had demail aan de uva-adres gestuurd.

  Met vriedelijke groeten,

  Jana


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: