Gepost door: athahualpa | augustus 13, 2011

Credit Card Crime

Geachte lezer,

Hoewel ik weet dat ik jullie niet veel hoef te vertellen over gevaren op het web, en over verdachte emails, wil ik het daar nu toch even over hebben. Het is bekend dat er namaakpagina’s van bekende banken op het web te vinden zijn, die zich zo op het eerste gezicht niet zo gemakkelijk laten onderscheiden van de echte pagina’s waarop u uw financiële zaken doet. U bent er voor gewaarschuwd door uw eigen bank, en waarschijnlijk weet u nu ook waarop u moet letten.

Waarschijnlijk heeft u ook wel eens een mailtje ontvangen waarvan de bedenkelijke herkomst en het criminele voorkomen  al van verre herkenbaar was. U ruikt als het ware door uw beeldscherm heen al de nattigheid. Een van de meest opvallende kenmerken is de taal waarin de mail is gesteld. De dader heeft in zijn eigen taal een tekst geconcipieerd en haalt deze door een vertaal programma op het Internet. Het resultaat doet iedereen die de doeltaal machtig is in lachen uitbarsten. Meestal gaat het natuurlijk om Engels, en ik vermoed dat de meeste wereldburgers inmiddels wel weten wanneer er teveel steenkool door deze taal wordt vermengd.

Ook zijn de aanbiedingen meestal te gek om los te lopen. U kunt veel geld verdienen, maar dan moet u eerst een bepaald bedrag overmaken  naar een bepaalde bankrekening. Niet doen zou ik zeggen. Het was toch de bedoeling dat U veel geld zou gaan verdienen? Misschien zou u dat ook helemaal niet moeten willen, ik wil niet de leermeester uithangen, maar heeft de meeste misleiding op het Web toch ook niet te maken met onze gretigheid en hebzucht? Maar ik dwaal af. Ik geloof dat U nooit in dergelijke valstrikken zult lopen. Dus zullen de cybercriminelen andere wapens in de strijd moeten gooien.  Onzekerheid en vertwijfeling dus. Wanneer u nog nooit een transactie op het WWW heeft gepleegd heeft u niets te vrezen. Hetzelfde geldt wanneer u nooit een creditcard of bankpasje gebruikt. Maar dat heeft u natuurlijk wel. Dan hoort u ook de verhalen hoe criminelen er in slagen de gegevens van u te achterhalen of te stelen. Hoe dat kan begrijpt u meestal niet volledig. U bent tenslotte zelf geen hacker, en al helemaal niet crimineel.

U weet alleen dat het gebeurt, en hoewel u denkt dat het u wel nooit zal overkomen, houdt u het toch niet voor geheel onmogelijk. Op die onzekerheid spelen de zware jongens in. Zo kreeg ik vandaag deze mail.

***************************************************************************

Tel./Fax.: +31 (0)346 364 54 25

Geachte klant.

Dank u voor de bestelling,

uw creditcard in rekening gebracht voor 233 dollar.

Informatie over de bestelling en levering details is in bijgevoegd bestand.

http://thebigcomputer.com.au/order/Order.zip?DocUser:athahualpa@inca.pe

Met vriendelijke groet, ticket service.

Request id: 54010791.

Inform [baito-info@en-japan.com]

****************************************************************************

Natuurlijk denk je onmiddellijk, maar ik heb toch helemaal niets besteld voor dat bedrag?  Het liefst zou je willen weten waar het over gaat. Maar u kent het parool, nooit bestanden openen van onbekende afzenders. Wat heb ik gedaan? Eerst heb ik gekeken of mijn creditcard inderdaad is belast met het bovengenoemde bedrag. Dat was niet het geval. Vervolgens heb ik het begin van de URL (van de grote computer uit Australia) ingetypt in de adresbalk van mijn browser. Dat was voldoende om alle beveiligingssoftware op mijn computer in de alarmfase rood te brengen en alle bellen te doen rinkelen. Het betreft een site die aanvallen uitvoert op computers. Die software probeert te installeren op uw computer die gegevens omtrent creditcards, wachtwoorden, banknummers enzovoort  van u probeert te ontfutselen.  U dacht misschien bij het lezen van een dergelijke mail dat dit allemaal al was gebeurd. Neen zover is het niet, echter dit alles dreigt juist te gaan gebeuren wanneer u de link aanklikt en het bestandje zou openen. Laat ik eerlijk zijn, en zeggen dat ik dit zelf allemaal nog niet eens zo heel geraffineerd vind. Maar op het moment dat ik mij kan voorstellen dat mensen door het lezen van een dergelijke mail in verwarring kunnen worden gebracht, en onverstandige dingen dreigen te doen, vind ik dat voldoende reden voor deze waarschuwing.

Tinkunanchiskama

Inca Athahualpa

PS           Ik heb Rascar nog gevraagd of het wel verstandig is om de URL van de boeven in deze blog te zetten.  Hij vond het idee dat iedereen nu is gewaarschuwd toch van groter belang.


Reacties

  1. Bedankt voor uw informatie. Bij mij hebben ze de zelfde mail gestuurd maar voor een bedrag van 1019 dollar.
    Heb ook uitgeprobeerd om de website te bezoeken om te kijken wat het is maar Norton blokte mijn poging. nu ik dit gelezen heb voel ik mij een stuk geruster al zal ik maandag toch contact opnemen met mijn kaartleverancier


Geef een reactie

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log Out / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log Out / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log Out / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.